Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ -ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

BHMA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
-Ανεξάρτητη Ένωση Πολιτών-

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


     Η Ελλάδα βυθίζεται σε μία παρακμιακή ατμόσφαιρα, αποτέλεσμα των φαύλων πολιτικών του ανίκανου και διεφθαρμένου συστήματος πολιτικής διακυβερνήσεως και του πλέγματος κρατικοδίαιτων και κομματικώς ελεγχόμενων κοινωνικών σχέσεων των τελευταίων 36 ετών.
     Η ελληνική κοινωνία υφίσταται τις καταστρεπτικές συνέπειες μιας στρεβλής πορείας με κύρια χαρακτηριστικά την φαυλότητα του συστήματος, τις παράνομες συναλλαγές και την διαφθορά, τις οποίες, δυστυχώς, απεδέχθησαν ως κανόνα επιβιώσεως μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, προσαρμοζόμενα απολύτως στο κλίμα που διαμορφώθηκε.
     Μία γιγαντιαία, αντιπαραγωγική, γραφειοκρατική, διεφθαρμένη  και άχρηστη κρατική μηχανή καταπνίγει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και αποτελεί το υπ’ αριθμόν ΕΝΑ πρόβλημα της χώρας, αφού κατασπαταλά πολύτιμους εθνικούς πόρους αντί αυτοί να επενδύονται στους κρίσιμους τομείς της Παιδείας, των Υποδομών, της Εθνικής Άμυνας, της Υγείας και της Πρόνοιας.
     Η άθλια κατάσταση των δημοσίων οικονομικών εμποδίζει την χώρα να ασκήσει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και εκθέτει την εθνική της κυριαρχία στις επιβουλές όμορων χωρών. Μία χώρα υπό συνεχή απειλή δεν έχει καμμία ελπίδα πραγματικής οικονομικής αναπτύξεως και κοινωνικής προόδου! 
     Η πρωταρχική όμως αιτία της κρίσης είναι πνευματική και πολιτιστική. Η κρίση στην  πολιτική και την οικονομία δεν αποτελούν παρά παρελκόμενα. Μας πλήττει δε καίρια σε μία περίοδο παγκόσμιας ρευστότητας και γενικότερων ανακατατάξεων, όπου τα πράγματα δείχνουν ότι πορευόμαστε ταυτοχρόνως προς δύο κατευθύνσεις: εκείνη του σχηματισμού πολυπολιτισμικών και  πολυεθνικών συνόλων και εκείνη του κατακερματισμού των κρατικών οντοτήτων. Με άλλα λόγια, απομακρυνόμαστε από το έθνος-κράτος του 19ου και 20ού αιώνα, το γνώριμο τοπίο μέσα στο οποίο είχαμε μάθει να υπάρχουμε.
     Το αγωνιώδες ερώτημα είναι πώς η Ελλάδα, με το μικρό της μέγεθος, την κακή της γειτονία, την εσωτερική πολύπλευρη διάλυση, την ανύπαρκτη ηγεσία, την αστοιχείωτη όσο και αμύητη περί τα ουσιώδη και τα ελληνικά, στα όρια -όπως βρίσκεται- δύο κόσμων, μπορεί να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση έτσι όπως αυτή ραγδαίως διαμορφώνεται.
     Είναι σαφές πως το βάρος, εκ μέρους οποιασδήποτε ευσυνείδητης κυβερνήσεως, θα έπρεπε να πέσει στην παιδεία και την αγωγή, στην καλλιέργεια προτύπων που να είναι ταυτοχρόνως εθνικά και πανανθρώπινα. Η κίνηση θα πρέπει να γίνει τόσο προς τα μέσα (ενίσχυση της αυτοσυνειδησίας) όσο και προς τα έξω (προσπάθεια κατανόησης του άλλου, άνοιγμα ανθρωπιάς). Την πρώτη ροπή, η 7ετής Δικτατορία την καπηλεύθηκε, την εκχυδάϊσε και την κατέστησε για δεκαετίες αντιπαθή. Η δε Μεταπολίτευση, όταν δεν εδίωξε και δεν εξάρθρωσε αμφότερες, τις ευτέλισε και τις αποδυνάμωσε απελπιστικώς.
     Και ο Έλληνας, μολονότι νοιώθει έντονη τη νοσταλγία και την επιθυμία επανεύρεσης του «χαμένου του κόσμου», βρίσκεται παγιδευμένος σε έναν φαύλο κύκλο. Από τη δίνη του μπορεί να τον ανασύρει μόνο μια σοβαρή και αποφασισμένη πολιτεία, η οποία ειλικρινώς θα νοιάζεται τον τόπο και θα προκαλέσει μία κοινωνική συστράτευση προς αυτόν τον σκοπό. Ο ελληνικός λαός δεν έχει την πολυτέλεια να πάψει να είναι λαός πίστης. Και δεν θα επιζήσει αν δεν ξαναγίνει. Μια πίστη όμως, ενσυνείδητη, βιωμένη, απαιτητική για τον ίδιο, περιχωρητική για όλους, χωρίς φανατισμό, η οποία -καίτοι συλλογική, κατά το δυνατόν πάγκοινη- θα ενέχει το στοιχείο της προσωπικής μετοχής  και ευθύνης.
     Οι υπογράφοντες την παρούσα Διακήρυξη θεωρούμε ότι αυτήν την ύστατη στιγμή είναι κορυφαία υποχρέωση όλων των Ελλήνων να ανασυνταχθούν, να  ενώσουν τις δυνάμεις τους  και να συμβάλλουν, χωρίς καθυστέρηση, στην αντιστροφή της σημερινής δραματικής καταστάσεως.
     Οι υπογράφοντες την παρούσα Διακήρυξη πιστεύουμε ότι η Ελληνική Κοινωνία πρέπει να  αντιληφθεί τις πλήρεις διαστάσεις του προβλήματος και να αποδεχθεί τους δύσκολους -πλην αναπόφευκτους- τρόπους αντιμετωπίσεώς του.
      Για τον σκοπό αυτό ιδρύουμε το
ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
     μία ανεξάρτητη ένωση πολιτών, η οποία αποσκοπεί στην ολόπλευρη ενημέρωση του ελληνικού λαού σχετικώς με τα αίτια της σημερινής κρίσεως και, κυρίως, επιδιώκει να προτείνει μέσα από γόνιμο διάλογο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αναδημιουργία μιας χώρας για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι.
     Η προσπάθεια αυτή φιλοδοξεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμη λέσχη ανέξοδου και θεωρητικού πολιτικού προβληματισμού. Το ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή αλλά και την αιτία για την δημιουργία πραγματικών πολιτικών γεγονότων, για την εκδήλωση ενεργειών και την ανάπτυξη πολιτικών κινήσεων, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του υφισταμένου πολιτικού και πολιτειακού σκηνικού, δηλαδή την ενεργοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
     Απόλυτη δέσμευση των συμμετεχόντων στην προσπάθεια αυτή είναι όλες οι ενέργειές τους να γίνουν με πλήρη διαφάνεια και τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητος, όπως την ορίζει το Σύνταγμα και την συμπυκνώνει η ακροτελεύτειος διάταξή του.  Είναι κοινή μας αρχή και πεποίθηση ότι όλες οι πολιτικές ενέργειες και εξελίξεις πρέπει να είναι σύμφωνες με την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του έθνους και του λαού!

                    Επιτροπή Πρωτοβουλίας:
1.          Αναστάσιος Τσάμης,                                Οικονομολόγος - Καθηγητής Πανεπιστημίου,
2.          Βαρβάρα Τζέρμπου,                                Δικηγόρος,
3.          Δαυίδ Διακογεωργίου,                             Πολιτικός Μηχανικός - Δημοτικός Υπάλληλος,
4.          Δημήτριος Δημητρακόπουλος,                  Πολιτικός Μηχανικός – Δημόσιος Υπάλληλος,
5.          Δημήτριος Ζιαμπάρας,                             Δικηγόρος,
6.          Διονύσιος Μαραθιάς,                                Εκδότης,
7.          Διονύσιος Χρονόπουλος,                          Πολιτικός Μηχανικός,
8.          Ελένη Γρίβα,                                           Δημόσιος Υπάλληλος,
9.          Ευτυχία Γιαννούλη,                                  Αρχαιολόγος,
10.        Ηλίας Σταμπολιάδης,                                Μηχανολόγος - Καθηγητής Πολυτεχνείου,
11.         Ηλίας Σαρακασίδης,                                Μαθηματικός - Γλύπτης,
12.        Θεόδωρος Παντούλας,                             Εκδότης,
13.        Θεόδωρος Πολυζωίδης,                           Επιχειρηματίας,
14.        Κωνσταντίνος Σταματόπουλος,                  Ιστορικός - Συγγραφέας,
15.        Μαίρη Κουρούπη,                                    Συνταξιούχος,
16.        Μηνάς Γρηγοράτος,                                 Πολιτικός Μηχανικός,
17.        Νικόλαος Ράπτης,                                   Παιδαγωγός,
18.        Νικόλαος Φελέκουρας,                             Τραπεζικός,
19.        Σωτήρης Μητραλέξης,                              Φιλόλογος,
20.        Σπυρίδων Καχριμάνης,                             Σύμβουλος Αγροτικής Επιχειρηματικότητος,
21.        Φωκίων Ζαΐμης,                                      Επιχειρηματίας.
      Μετά την αρχική συγκέντρωση ικανού αριθμού υπογραφών, με την διαμεσολάβηση της επιτροπής πρωτοβουλίας το κείμενο θα υποβληθεί σε διακεκριμένους (κατά το δυνατόν επώνυμους και αναγνωρίσιμους) συμπολίτες μας με σκοπό την διαμόρφωση της ομάδας των «ιδρυτικών μελών» και θα δοθεί στην δημοσιότητα ταυτοχρόνως με μία συνέντευξη τύπου.
     Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν παρακαλούνται να αποστείλουν σχετικό μήνυμα σε μία από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις hippo@otenet.gr  ή  info@grigoratos.com  ή να εκτυπώσουν και να υπογράψουν το κείμενο και να το αποστείλουν σε μία από τις κατωτέρω διευθύνσεις:
κ. Δημήτριο Ζιαμπάρα,κα Ευτυχία Γιαννούλη,
Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (Γραφείο 610)Ιωάννου Γενναδίου 10
Πανεπιστημίου 5611521 ΑΘΗΝΑΙ
10678 ΑΘΗΝΑΙ

ή να τηλεφωνήσουν στους αριθμούς:  2107221068 / 6975858622.

      Η συμμετοχή στο ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ δεν συσχετίζεται με κομματικές ή άλλες πολιτικές δεσμεύσεις ή ιδεολογικές τοποθετήσεις, ούτε εξαρτάται από αυτές. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει, εφ’  όσον αποδέχεται το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Διακηρύξεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: