Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αργός οικονομικός θάνατος...


Του Γιώργου Κύρτσου
Τ
ο ελληνικό Δημόσιο μπόρεσε να διαθέσει έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων, συνολικής αξίας 1,95 δισ. ευρώ, με το απαγορευτικό επιτόκιο 4,9%. Οι αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλώνουν ανακουφισμένοι επειδή το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων δεν ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 5%. Από την άλλη πλευρά, όμως, συνεχίζεται η σταθερή αύξηση του κόστους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να διαθέτουν τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου με επιτόκιο που είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο απ’ ό,τι....
κατά το παρελθόν.
16 δισ.
Η αύξηση του επιτοκίου σε συνδυασμό με την αύξηση του δημόσιου χρέους οδηγεί σε ολοένα περισσότερους τόκους που καταβάλλουμε, σε ετήσια βάση, για την εξυπηρέτηση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Το 2010 δώσαμε για τόκους 13,26 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναλογεί σε 6,9% του ΑΕΠ. Τα πράγματα προβλέπονται πολύ χειρότερα για το 2011, οπότε θα επιβαρυνθούμε με τόκους που θα αγγίξουν τα 16 δισ. ευρώ, ενώ δυναμική προβλέπεται η αύξηση του σχετικού κονδυλίου και για τα επόμενα χρόνια.
Με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί πληρώνουμε, σε ετήσια βάση, περισσότερα για τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου απ’ ό,τι για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Σε μερικά χρόνια η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη, γιατί η αύξηση του ποσού που απορροφούν οι τόκοι συνδυάζεται με τη συρρίκνωση, χρόνο με το χρόνο, του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα απορροφούν ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι να ρίξουν η ελληνική οικονομία και η κοινωνία λευκή πετσέτα.
Η κατάργηση του «δώρου» για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, η δραστική περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και του επιδόματος ανεργίας, οι μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, στον ΦΠΑ, στα διόδια απορροφώνται πολύ εύκολα και σε χρόνο-ρεκόρ από το κονδύλι για την πληρωμή των τόκων.
Δοκιμασία
Οι περισσότεροι ειδικοί προβλέπουν τον αργό οικονομικό θάνατο της χώρας μας. Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου θα απορροφούν τους περισσότερους οικονομικούς πόρους και θα δημιουργούν τεράστιες κοινωνικές παρενέργειες.
Η συνέχιση της κατάστασης που περιγράφουμε για 2-3 χρόνια θα μας οδηγήσει σε πλήρη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και στη διαπίστωση ότι είναι πρακτικά αδύνατο να συνεχίσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου με βάση τους όρους που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και που επιβάλλουν τα διεθνή κερδοσκοπικά κυκλώματα της λεγόμενης «αγοράς». Σχεδόν όλοι πλέον προβλέπουν αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου με τρόπο που στην καλύτερη περίπτωση θα υποθηκεύσει το οικονομικό, κοινωνικό μέλλον των επόμενων γενεών και στη χειρότερη θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Αργεντινή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: